CV-ketel kiezen

Wij van loodgieter- en installatiebedrijf Burger BV in Heerhugowaard leveren hoogwaardige cv-ketels van merken zoals Bosch, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant en Intergas met bijbehorende kamerthermostaten. U kunt bij ons terecht voor deskundig en eerlijk advies bij aanschaf of reparatie.

Keuze cv-ketel
In de zoektocht naar een passende cv-ketel is het belangrijk rekening te houden met een aantal punten. Zo speelt de woningtype, de oppervlakte van de woning, de isolatie en ligging, uw budget en de intensiviteit van het gebruik van warm water een belangrijke rol bij de keuze. Onze specialist komt graag een keer vrijblijvend bij u thuis voor advies en een offerte.

Thermostaat
Sommige mensen willen een thermostaat die bijzonder gemakkelijk te bedienen is. Een die alleen maar hoger en lager kan worden ingesteld, zoals het oude vertrouwde ‘rondje’ van vroeger. Eentje zonder allerlei extra functies en mogelijkheden. Dit noemt men meestal een kamerthermostaat. Deze kamerthermostaten zijn niet te programmeren. U moet ’s morgens de verwarming dus zelf hoger zetten, en ’s avonds niet vergeten hem weer lager te zetten. Aan de andere kant zijn deze thermostaten door iedereen te bedienen en goedkoper in de aanschaf.

Een programmeerbare klokthermostaat zorgt dat het ’s morgens lekker warm is als u uit bed komt. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken dat u ’s nachts vergeet de verwarming laag te zetten – dat doet de thermostaat allemaal voor u. Als u eenmaal een goed programma heeft ingesteld, heeft u vrijwel geen omkijken meer naar de verwarming. Het is uiteraard wel mogelijk om tijdelijk af te wijken van het normale programma als u het een keertje koud heeft.

Intelligent aanwarming
Sommige klokthermostaten hebben een intelligent aanwarmvermogen. Deze gemakkelijke functie zorgt ervoor dat het op tijd warm is. Als u wilt dat het om zeven uur 20 graden is, dan berekent de thermostaat zelf hoe vroeg de aanwarming moet beginnen om precies op tijd klaar te zijn. Ook kan de thermostaat zichzelf afstemmen op veranderende weersomstandigheden, zodat het zowel in het najaar als de winter op tijd warm is!

Modulerende thermostaat
Sommige moderne ketels werken met een nieuwe techniek, die moduleren wordt genoemd. Een modulerende regeling zorgt ervoor dat het vermogen van een cv-ketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte. 's Morgens bij het aanwarmen, als de woning snel op de gewenste temperatuur moet komen, staat de brander voluit open. Dit duurt dan tot de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een steeds kleiner wordende brander. Het gevolg is dat de kamer geleidelijk op temperatuur komt, en de gewenste kamertemperatuur niet overschrijdt. Overdag blijft de temperatuur ook goed op hetzelfde niveau.

Bij een modulerende thermostaat hoort ook een modulerende ketel, en meestal behoort ketel en thermostaat van hetzelfde merk te zijn (hierop zijn wel uitzonderingen). Een modulerende regeling is doorgaans zuiniger in gebruik dan een 'aan/uit'-regeling doordat er minder stilstandverliezen zijn.


Draadloze thermostaat
Tevens zijn er draadloze thermostaten welke overal in de woning kan worden opgehangen of neergezet. Het voordeel hiervan is dat u niet bent verplicht om de thermostaat te hangen waar de draden uit de muur komen. Ook kunt u de thermostaat verplaatsen zoals wanneer de zon door het raam de woonkamer in schijnt. 

CW-klasse 3 t/m 6
HR combiketels zijn de meest geïnstalleerde ketels op dit moment. Deze ketels zorgen zowel voor de verwarming van uw woning als voor de warmwatervoorziening. De CW-klasse van de ketel geeft aan hoeveel warm water de ketel levert per minuut.

Dit varieert van CW3, waar slechts 1 kraan tegelijk gebruikt kan worden, tot CW6 waarbij meerdere kranen tegelijk gebruikt kunnen worden zonder verlies in kracht of warmte. Dat is vooral geschikt als mensen luxe douche- of badvoorzieningen hebben zoals een stortdouche of snel een bad willen vullen.

Voorraadvat
U kunt een cv-ketel kopen met en zonder voorraadvat. Het voorraadvat is vooral bedoeld voor warmwatercomfort. Met zo'n voorraadvat kun je sneller warm water uit de kraan krijgen en op meerdere plekken tegelijk veel warm water tappen.

Een voorraadvat is niet energiezuinig, maar bij ketels zonder voorraadvat wordt ook energie gebruikt om de warmtewisselaar op temperatuur te houden om sneller warm water te hebben.

Gaskeur
De Stichting Energie Prestatie Keur (EPK) stimuleert het gebruik van energiezuinige apparaten en zij brengt de Gaskeurmerken uit, waarmee onafhankelijke oordelen wordt gegeven.

Zo is er het Gaskeur HR 107: als een cv-ketel een hoger rendement heeft doordat hij waterdamp laat condenseren, krijgt hij het Gaskeur HR. Een Gaskeur HR107 betekent dat de ketel een rendement van 107% moet kunnen halen. Er is ook het zogeheten CW-label, dat het warmwatercomfort van de ketel aangeeft. Hoe hoger het label (CW1 tot en met CW6), des te meer en sneller de ketel warm water levert. Het Gaskeur SV staat voor Schonere Verbranding.

Bij de verbranding van gas stoten cv-ketels niet alleen water en CO2 uit, maar ook de schadelijke gassen stikstofoxide (NOx) en koolstofmonoxide (CO). Het SV-label stelt extra strenge eisen aan de uitstoot van NOx. Een cv-ketel met een NZ-label kan het water uit een zonneboiler naverwarmen.

fotoboek badkamers

offerte aanvraag